Succes har meget at gøre med held. Det er konklusionen på et hav af undersøgelser, af bl.a. Nobelpris vinderen, Daniel Kahneman, som mener at:
Succes = Talent + Held
Stor Succes = Lidt mere Talent + Meget mere Held!
Mange finder påstanden irriterende, eftersom de føler at have arbejdet ufattelig hårdt for at opnå deres succes. Fænomenet kalder David McRaney for, ’Survivorship Bias’, som jeg også omtaler i mit forrige indlæg. Det er, når det ikke lykkes for en at se, at andre mennesker som arbejder mindst lige så hårdt, ikke altid opnår samme succes. Warren Buffet er en af de få undtagelser, med hans kendte udtalelser om
‘at være på det rette sted på det rette tidspunkt’.
Den anerkendte professor i psykologi, Richard Wiseman påstår, at held er resultatet af menneskers samspil med chancer.
Wiseman spekulere, at det vi kalder held faktisk er et adfærdsmønster, en bestemt måde at forstå og interagere med de begivenheder og personer, som vi møder i livet. Han observerer, at uheldige mennesker er for snævert fokuseret. De beder om sikkerhed og har en tendens til at være mere bekymret, i stedet for at tage en tilfældig chance og være åbne overfor, hvad der kan komme ud af det. De forbliver i stedet optaget af at ville kontrollere situationen.
Resultatet er, at de går glip af tusindvis af muligheder, der flyder omkring dem. Hvorimod heldige mennesker har en tendens til konstant at ændre rutiner og søge nye oplevelser.
Undersøgelserne viser, at mennesker som betragter sig selv som heldige, og som derefter faktisk fik heldet med sig i løbet af et årti, har en tendens til at placere sig selv i uforudsigelige situationer, hvor hvad som helst kan ske, og dermed udsætter de sig selv for mere tilfældige chancer, end de uheldige forsøgspersoner gør.
De heldige prøver mere og fejler oftere. Men når de fejler, så ryster de nederlaget af sig og prøver noget nyt.
Ind i mellem, lykkedes tingene – succes!
I et af forsøgene, hvor deltagerne blev bedt om at tælle antallet af billeder i en avis, skrev Wiseman en tekst med store fede bogstaver på anden side af avisen. Den store fede tekst lød: “STOP MED AT TÆLLE! DER ER 43 BILLEDER I DENNE AVIS”.
Længere inde i avisen havde han skrevet endnu en tekst med lige så store bogstaver:
“STOP MED AT TÆLLE! FORTÆL EKSPERIMENTATOREN AT DU HAR SET DENNE BESKED OG VIND $250.”
– De mennesker der mente, at de var uheldige, gik oftest glip af begge.
Den endelige del af udfordringen gik ud på villighed til at opgive hypoteser og antagelser, når de ikke fungerer.
Hvad vi ikke altid ser, er at de vellykkede har en tendens til at gøre det mere sandsynligt, at usandsynlige hændelser skal falde ind over dem, samtidigt med, at de forsøger at styre sig selv hen mod den positive side af tilfældighederne.
De holder fast, samtidigt med at de er åbne over for nye muligheder, endda dem som kan kræve at der gives afkald på tidligere opfattelser og strategier.